11 april, 2010

Husvisning

I veckan som gick har vi varit på husvisning och denna gången är vi ganska intresserade. Vi har ju tidigare varit på ett par visningar men det har visat sig vara någon annans drömhus och inte vårt. Huset vi nu tittat på är vi helt klart intresserade av även om det är ganska mycket att göra på det. Det positiva är att allt inte måste göras direkt och vi har även tagit in en expert som gett oss ett pris på vad det kommer att kosta oss. Summan det kommer att kosta oss att renovera upp huset till vårt drömhus kommer vi att dra av från den summa vi anser är maxpriset för huset och sedan lägga bud efter det. Denna gång ber jag er att hålla tummarna för att ingen satt ett högre maxpris än oss och att vi inte behöver sträcka oss till vår maxgräns ;)

Som ni vet brukar ju alltid jag surfa på nätet för att söka information och även denna gång har jag kollat runt lite för att hitta information om husköp och husvisningar.

husesyn.nu finner du hjälp med tips och checklistor för husvisningen, besiktningen och information om vilka skyldigheter som en köpare åläggs. På husesyn.nu finns dessutom ett par bra checklistor, bl.a. för visning.

Kopa-hus.se är en annan sida jag kollat in och hitta checklistan nedan med en massa bra länkar.

Checklista vid husköp
Omkring 50 000 hus säljs varje år och statistik visar att en stor del av oss husköpare är missnöjda efteråt. Men många problem går att förhindra bara man tar reda på fakta, är lite sunt misstänksam och inte har för bråttom.

Det är mycket som ska förberedas och undersökas när man ska köpa hus, så här följer en checklista:
Kostnader vid husköp De flesta tänker genast på att räntor och amorteringar på huslånet ska betalas. Men är du medveten om att det finns andra kostnader när du ska köpa hus?
Egen brunn och eget avlopp Har fastigheten egen brunn och/eller eget avlopp?
Radon En halv miljon bostäder har förhöjda halter av radon, som kan ge lungcancer.
Sotaren bör du kontakta om det finns en öppen spis, kakelugn eller värmepanna i huset.
Elbesiktning kan vara nödvändig i en del fall.
BygglovDu bör alltid ringa till kommunen för att höra om alla bygglovshandlingar är i sin ordning.
Servitut och inteckningar bör alltid kontrolleras hos lantmäteriet.
Driftskostnader och värme
Besiktning är en absolut nödvändighet innan du slår till.
Budgivningen kan se ut på olika sätt.
Kontraktsskrivningen bör du se upp med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar