26 april, 2010

Sälja hus tips

Hittade lite bra information på http://www.varderarna.se/ som gäller husförsäljning.

Att sälja sitt hus är ett stort beslut. För många innebär det den största affären som man kommer att göra under hela sitt liv. Då du bestämt dig för att sälja ditt hus så ska du ta kontakt med en mäklare. Det är alltid bra att jämföra flera olika mäklare. Kontrollera alltid så att den mäklare som ska sälja ditt hus är ansluten till Fastighetsmäklarnämnden (FMN). Denna statliga myndighet ser till så att fastighetsmäklare iakttar de skyldigheter som fastighetsmäklarlagen föreskriver.

Vidare är det alltid en stor fördel om din mäklare har god lokalkännedom. Med god lokalkännedom menas i det här fallet att den aktuelle mäklaren tidigare har sålt liknande hus i samma område. Förutom bör mäklare på ett tidigt stadium kunna berätta för dig ungefär hur mycket som du kommer att få ut vid försäljningen av ditt hus.

Detta är mycket värdefull information för dig som tänker köpa ett nytt hus eller lägenhet, då du får en god uppfattning om hur du ska kunna finansiera den affären. I samband med att man ska sälja sitt hus så är det många som väljer att utföra en del renoverings- och reparationsarbete. Ibland behöver man faktiskt inte lägga ner så speciellt mycket arbete för att få huset att bli mycket mer attraktivt.

Då man ska sälja sitt hus är det brukligt att man har en visning. Inför visningen är det många som väljer att anlita ett företag som ordnar med homestyling. De städar och möblerar lägenheten. Det finns ett stort antal aktörer som erbjuder homestyling. Således är det alltid en god idé, för dig som ska sälja ditt hus, att jämföra service och pris.

Kom ihåg att den som köper huset av dig har undersökningsplikt. Om detta står det att läsa i Jordabalken. Lagen gör gällande att du som säljare inte är ansvarig för den typ av fel som köparen skulle ha kunnat upptäcka vid köpet. Vanligt är att den presumtiva köparen väljare att anlita flera olika besiktningsmän, med kompetens inom olika områden, för att vara säker på vad de köper.

Vid en husförsäljning kan en mäklare ta betalt på två olika sätt. Mäklaren kan antingen ta ut en viss del av försäljningssumman, vanligen mellan två och fyra procent, eller så kan mäklaren ta ett fast pris. Försök räkna på vad som kan vara allra mest lönsamt för dig. Du kan självklart välja att sälja ditt hus utan att blanda in någon mäklare. För att du ska kunna göra detta så krävs det dock att du är tämligen bevandrad inom området.

En mäklare hjälper dig med alltifrån att formulera en annons, till att ordna med visning och budgivning. Utan en mäklares hjälp så ska du vara medveten om att det tar ganska mycket tid i anspråk att ordna med allt detta på egen hand. När du säljer ditt hus så är du och ingen annan som bestämmer vem som ska få köpa objektet. Det innebär att du inte måste sälja till högstbjudande.

Viktigt inför försäljning och visning:

  • Styla inom- och utomhusmiljöerna innan fotografering. Matrester i köket och slarvigt bäddade sängar avskräcker – se till att allt är snyggt och prydligt.

  • En snygg hall är särskilt viktig – främst för att det ger ett första intryck. Därefter kommer badrum och kök – påkostade kök och snyggt kaklade badrum gör susen.

  • Plocka bort alla överflödiga saker innan du tar bilder. Tomma ytor är inne idag. Miljön får dock vara så tom att den blir torftig.

  • Använd rätt belysning – stämningsbelysning som framhäver skuggor och nyanser kan göra underverk.

  • Innemiljön är viktigast för de allra flesta – men tänk även på utomhusmiljön. Det får inte vara skräpigt i trädgården.

  • Brukar du ha kallt i huset? Höj i så fall värmen innan visning!

  • Har du ett omodernt badrum, eller synliga skavanker i villan? Skulle en renovering rent av löna sig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar