13 april, 2010

Budgivningen har startat

Sent idag ringde mäklaren och meddelade att de fått ett första bud på det hus vi var och tittade på i förra veckan. Utgångsbudet var långt under det bud mäklaren satt men det kommer såklart att höjas, frågan är vem som kan tänka sig att betala mest? Vi har fått vet att det är totalt 5 par som är intresserade av huset (inklusive oss). I kväll kommer vi att diskutera budgivningstaktik för vi kommer att lägga bud på huset. Hittade lite info om olika taktiker och som ni kan se finns det lite olika metoder...

Tips vid budgivning
Budgivningen kan ofta arta sig till ett psykologiskt spel. Innan du ger dig in i budgivningar rekommenderar vi att du gått på flera visningar och undersökt marknaden väl.

Sätt ett tak
Utifrån dina beräkningar över vad du har råd med och vad du vet om bostadsmarknaden bör du sätta ett tak, en maxsumma du är beredd att ge. Detta innebär att när budgivningen når taket ger du upp. När du väl är inne i en budgivning är det annars lätt att lockas med av bara farten.

Ett bra tips är att sätta ett någorlunda ojämnt tak. Många väljer att ha jämna siffror som slutbud. Om budigvningen till exempel skulle gå upp till 1 500 000 kr så är det inte ovanligt att många köpare hoppar av för att de satt sitt tak till just den summan. Om ditt tak istället är 1 520 000 så kan du fortsätta buda och därmed förhoppningsvis bli vinnare av budgivningen.

Tips på effektiva budtaktiker

* Tidig chockhöjning
Tidigt i budgivningen höjer du budet rejält för att skrämma bort tveksamma köpare. Fördelen med en tidig chockhöjning är att de andra budgivarna ännu inte bundit upp så mycket känslor till köpeobjektet. När en person varit med länge i budgivningen byggs det ofta upp starkare band av typen ”Jag SKA vinna den här budgivningen”.

* Sen chockhöjning
I budgivningens slutskede kan det också vara effektivt med en stor höjning. Många köpare börjar kanske närma sig gränsen för vad de har råd med. En stor höjning då kan ge bilden av att du är beredd att betala riktigt mycket för att vinna budgivningen.

* Snabba motbud
Så fort någon annan lägger ett bud så lägger du ett motbud. Det kan ge intrycket av att du inte bryr dig om vad budet slutar på, bara du vinner.

* Små höjningar
Genom att hela tiden höja enbart med små höjningar kan du framstå som en budigvare som inte tänker ge sig utan hänger i länge. Om ni är få budgivare kan detta också medverka till att slutsumman inte rusar iväg. Nackdelen med små höjningar kan vara att fler budgivare kan lockas med av de små höjningarna.

* Komplettera budet med andra fördelar
Det är inte alltid den som lägger det högsta budet som vinner en budgivning. Andra faktorer kan spela in, såsom att du kan göra en snabb affär eller vara flexibel med inflyttningsdatum.

En ganska vanlig strategi är att erbjuda köparen att kunna avstå från flytstädning om du vinner budet. Om du nämner sådant för en mäklare eller säljare kan detta göra ditt bud mer attraktivt.

* Kombinera taktiker
Ibland kan det vara smart att använda sig av en taktik för att senare byta till en annan. Exempelvis kan du ge snabba motbud under hela budgivningen för att i slutskedet slå till med en sen chockhöjning. Genom att vara irrationell och byta mellan små och stora bud, snabba och långsamma bud kan du förvirra

* Vänta
Genom att vänta med att lägga ett bud kan köpare som har bråttom hoppa av och leta efter ett annat objekt.

* Inse att de andra också spelar spel
Det är inte bara du som använder dig av detta psykologiska spel. Genom att inse detta kan det bli enklare att genomskåda övriga budgivares tricks.

Nu gäller det att ta på sig lyckoamuletten och hoppas på det bästa, fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar